17 mijl plus 2 mijl

Gezien de blauwe hemel die zich vanochtend boven mij had uitgestrekt, besloot ik de dag te beginnen met de 17 Mile Drive, en het lopen van het Path of History uit te stellen tot vanmiddag. Mocht het weer dan omslaan, dan had ik de kustweg in elk geval met mooi weer gedaan. Gelukkig zou het de hele dag heerlijk weer blijven; nou ja, met 12 graden en een kustwindje wel behoorlijk fris, maar in elk geval veel zon.

De 17 Mile Drive was de $ 9,25 entree (of ‘tol’, zo u wilt) meer dan waard. Hieronder zie je een foto van de ‘Spanish Bay’, door de Spanjaarden vroeger vaak per abuis aangezien voor de Monterey Bay (vanwege de grote rots net rechts van het midden in de foto), waardoor er hier in het verleden nogal wat schepen gestrand zijn. Zouden ze nou geen kaart hebben kunnen lezen of waren ze gewoon dronken? De Monterey Bay is toch een keer of 100 zo groot als deze Spanish Minibay…

De rotsen op bovenstaande foto, waar ik het al over had, vormen het ‘Point Joe’. Op de foto hieronder zie daar ook een gedeelte van, met daarachter het toepasselijk genoemde ‘Restless Sea’. Op dat punt zie je de golven duidelijk al verder uit de kust breken dan normaal gesproken. De verklaring hiervoor is even logisch als simpel, op dat rusteloze punt bevinden zich namelijk rotsen vlak onder het wateroppervlak.

Daar rondlopende kwam ik twee mensen tegen die ik afgelopen dinsdag ook al was tegengekomen in mijn hotel (met piano) in Bodega Bay. Bij het ontbijt had ik daar even zitten kletsen met een vrouw uit Canada, over hun en mijn vakantieplannen aan de kust. Ook zij verkenden Highway 1; alleen vliegen zij overmorgen al weer terug naar huis (die kom ik dus sowieso niet meer tegen; deze vakantie althans niet). Leuk toeval!

Even verderop stond de ‘Lone Cypress’. Toen ik even daarvoor in het foldertje erover las, dacht ik ‘wat een onzin, een boom die in z’n eentje staat is toch niet zo bijzonder?’. Maar hij staat er wel heel erg prachtig in z’n eentje te staan:

Overigens is het een bijzondere rit, die 17 Mile Drive. Ik heb een aantal van de mooie kanten laten zien, maar je rijdt niet alleen langs de mooie kust, je rijdt ook deels door bos (ook mooi!), midden door en langs enkele golf courses, en vooral ook langs dure villa’s. Het lijkt me helemaal niets om daar te wonen (1e, 2e, 3e, 4e of 5e huis), tussen al die toeristen die met 10 mijl per uur over die route rijden! Maar ja, ook dat is Amerika, net als we op onze eerste hele dag naast een bijna lege snelweg iemand zagen rijden over een ‘tol-rijstrook’, gewoon om te laten zien dat hij dat wél kan betalen en jij kennelijk niet.

Vervolgens weer naar het motel gereden, daar even een paar boterhammetjes weggewerkt en vervolgens begonnen aan de Path of History. Zoals gezegd, het is een 2 mijl lang pad dat je langs enkele mooie, oude (19e eeuwse) gebouwen voert. Eentje waarvan ik niet weet of ‘ie uit de 19e eeuw komt, maar die wel mooi is, is het Victoriaanse ‘Perry House’:

Een beetje San Francisco-stijl (inderdaad, daar staan ook veel Victoriaanse huizen).

Ook mooi is de O’Donnell Library. Nu een bibliotheek dus, maar hiervoor een Protestantse kerk; de eerste gebouwd in Monterey (gebouwd in 1876).

Na deze mooie wandeling kwam ik rond een uur of 5 weer aan in het motel. Een verrotte tijd, want je gaat niet meer echt iets ondernemen voor je gaat eten. Dus heb ik naar de standaarduitvlucht gegrepen: de televisie. Hoewel die deze tijd een stuk leuker is dan ik nu doe vermoeden; vooral de coverage van CNN en enkele andere zenders over ‘Crucial Tuesday’ (a.s. dinsdag voorverkiezingen in vier staten) is erg interessant. Die staat nu weer op de achtergrond aan (Mike Huckabee die aan het zeuren is; je hebt gewoon verloren man!). Ook de reclames zijn bijzonder; bij alle geneesmiddelen leggen ze heel rustig uit dat je eerst je dokter eerst moet consulteren en dat je hem moet waarschuwen als je ineens last krijgt van 4 uur lange erecties (alsof je dat zelf niet verzint), maar op ‘tell sell’ geven ze niet meer informatie dan dat iets ‘6 betalingen van $ 49,99’ kost. Nu snappen de meesten vast wel dat het je dan dus $ 300 kost, maar toch strookt het niet echt lekker met elkaar.

Voor het eten vandaag had ik geen zin om met de auto te gaan, zoals ik gisteren wel moest. Aangezien er niets leuks in de buurt was, besloot ik maar voor wat onbekend fastfood te gaan. Op loopafstand had ik een ‘Jack in the Box’ en een ‘Denny’s’; omdat de laatste adverteert met de leus ‘Real breakfast 24/7’ was ik benieuwd en ben ik daarheen gegaan. Het bleek geen standaard fastfoodtent te zijn, maar een beetje een Amerikaanse burgertent (wel met een wat neutraler uiterlijk), maar dan dus als keten. Prima te eten, voor $ 10,21 was ik klaar, werd ik bediend met een gratis refill koffie, en kreeg ik een fatsoenlijke burger met lekkere French fries in plaats van zo’n slap broodje met dito frieten. Hier kom ik nog eens terug!

Morgen zak ik de kust verder af richting mijn motel in San Simeon. Of ik daar internet heb weet ik niet, het is dezelfde keten als waar ik afgelopen woensdag geen internet had. Maar het is óók weer dezelfde keten als waar ik zo’n twee weken terug wel gewoon internet had… We zien wel dus!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

6 reacties op 17 mijl plus 2 mijl

 1. Wouter schreef:

  He Joost,
  Blijft leuk om de verhalen te volgen. Maar waarom je hiervoor nou helemaal naar de States moest? We hebben hier ook kust, duurbetaalde parkeerplaatsen, restless sea (MET storm!), burgerrestaurants, en hier staat zelfs een lonely tree naast het fietsenhok 🙂
  Geniet er nog maar ff van! Hoeveel km/mile heb je ondertussen afgelegd?

 2. Janneke & Marije schreef:

  Dankjewel: nu hebben Marije en ik ruzie over wat je mooiste foto tot nu toe is! Ik vind de Lonely Tree foto denk ik wel de mooiste, Marije vindt een stuk of 20 foto’s allemaal de allermooiste!

  Wordt vervolgd.

 3. Marjolein schreef:

  Volg je avonturen nog trouw van achter mijn computertje. Heel leuk om het zo ‘mee te maken’!
  Prachtige foto’s en geweldig commentaar!
  Zelf ben ik ook erg fan van de geweldige namen die ze bedenken voor hamburgerrestaurants! … Jack in the box???? Hoe verzin je het!
  Groetjes en veeeeel plezier!

 4. Ben schreef:

  Echt mooi daar!
  Ik ben ondertussen wel benieuwd naar de foto’s die het blog niet gehaald hebben!

 5. Danielle schreef:

  ey Joost!

  Blijft nog steeds superleuk om alles te lezen en natuurlijk ook om je mooie picca’s te zien! 😀
  ow ja…bedankt nog voor je kaartje, hij hangt nu mooi op het white-board op de gang……umzz……sinds die er hangt zijn er geen Frank-Ruben-Ruben-stijl/achtige tekeningen op gemaakt…if u know what I mean ;)…heb je dan toch weliswaar op een mega afstand ..nog een goede invloed uitgeoefend hier op de vll hahahaa 😀 😉

  Check je laters!

  Groetjes,
  Danielle

 6. Bas van Breugel schreef:

  Hee Joost,

  Ik moest even ‘bijlezen’ ik liep wat achter.
  Leuke verslagen!

  Ga zo door,

  Bas

Reacties zijn gesloten.