Van veertig graden Celsius naar lopen door de sneeuw

Maandag 13 mei:

Vandaag was een dag van grote verschillen. Niet alleen in temperatuur (’s ochtends nog 104 F (40 C), ’s middags 54 F (12 C)), maar natuurlijk ook van omgeving: van het kale Death Valley naar het groene (en deels nog witte) Yosemite.

Zoals al verklapt begon het vandaag al snel weer erg warm te worden. Het plan was om zonder al te grote omwegen Death Valley te verlaten, maar nog wel overal te stoppen waar we iets interessants zagen. Dat gebeurde voor het eerst echt bij de Salt Creek Trail: we waren toch wel benieuwd of er echt een stroompje te bekennen was. Dat was er zeker, en nog wat enthousiaster dan we eigenlijk verwachtten.

Ook zwommen er allerlei visjes (pupfish) in het water die zich hebben aangepast aan de omstandigheden in dit totaal geïsoleerde water. We hebben de korte wandeling echter maar voor een heel klein deel gedaan, het was toch iets te heet om verder te lopen…

Na nog wat korte fotostops waarbij we de motor en dus de airco lekker lieten draaien (het was immers inmiddels weer 40 graden), verlieten we Death Valley weer om op weg te gaan naar iets totaal anders. Onderstaande foto is genomen op de weg naar Lone Pine en geeft de verschillen van vandaag in één foto weer: op de voorgrond zand, daar achter het grotendeels opgedroogde Owens Lake en helemaal achteraan de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada.

Een mooie rit over een in onze ogen zinloos brede weg later kwamen we rond kwart over drie aan in Lee Vining, waar we hebben ingecheckt in ons onderkomen voor de volgende twee nachten: een cottage met keukentje, bank en twee slaapkamers. Daarna zijn we snel richting Yosemite gereden, om van de prachtige Tioga Road te genieten. Wat een geluk dat de pas precies eergisteren weer voor het seizoen open is gegaan!!

Nou, ver zijn we niet gekomen. En dat was omdat we bij elk mooi punt de auto stopten voor een dosis foto’s. Uiteindelijk zijn we vanuit Lee Vining tot Tuolumne Meadows gekomen en ik meen dat we over de heenreis meer dan twee uur hebben gedaan, terwijl de terugreis in minder dan een halfuur gepiept was… Maar ja, de prachtige uitzichten waren het meer dan waard! Om op dezelfde dag eerst in 40 graden rond te lopen en een paar uur later een nog grotendeels bevroren meer te zien is ronduit bizar.

Maar er waren ook meer dan genoeg punten waar het water al vrijelijk stroomde…

Uiteindelijk besloten we bij Tuolumne Meadows om te keren omdat we nog wat wilden eten in Lee Vining. Gelukkig kunnen we onze route overmorgen afleggen via deze prachtige weg, dus dan hebben we nog genoeg tijd voor meer Yosemite. Morgen eerst nog Bodie en Mono Lake.

Bladwijzer de permalink.

Één reactie op Van veertig graden Celsius naar lopen door de sneeuw

  1. Piet Rijk zeggen:

    Hoi Wim en Joost,

    Wat een indrukwekkende natuur en wat een mooie foto’s! Het is inderdaad wel een enorm temperatuurverschil binnen een dag. Geniet er van en verder een goede mooie gezonde reis. En bedankt voor jullie mooie reisverslagen,

    met hartelijke groet,

    Piet