Fiery Furnace, gelukkig minder heet gegeten dan opgediend

Vrijdag 22 mei:

Al maanden geleden hadden Wim en ik kaartjes besteld voor een ranger-led tour door het gebied dat Fiery Furnace heet in Arches National Park. Aangezien het niet de makkelijkste wandeling zou worden, met op sommige stukken een beetje lastig manoeuvreren, leek Janneke het geen goed idee om mee te gaan. Dat was ook wel terecht merkten wij; zij heeft zich in de tussentijd gelukkig prima vermaakt in Downtown Moab.

Voor Wim en mijzelf begon de ochtend dus extra vroeg. De tour begon om 9 uur en je moest je kaartjes minstens een uur van te voren ophalen in het visitor center. Om 7:30 uur reden we dus weg uit Moab. Omdat de route van het visitor center naar het begin van de wandeling, het Fiery Furnace Viewpoint, maar ongeveer een halfuur zou kosten, hadden we onderweg nog tijd genoeg om Arches bij ochtendlicht te bekijken. Erg mooi, en bovendien: hoeveel bezoekers zien Arches nou al om 8 uur ’s ochtends? Nou, wij kunnen je vertellen: dat zijn er ruim voldoende!

Aangekomen bij de trailhead kregen we een korte veiligheidsinstructie van de ranger. Hier zaten uiteraard wat open deuren bij, maar ook de instructie om achter elkaar, dus niet naast elkaar te lopen. De rondleiding gaat namelijk door een gebied waar geen wandelpaden zijn, en door achter elkaar te lopen vertrap je zo min mogelijk natuur. Ze liet onder andere een stuk “biological soil crust” zien, levende organismen die, kortgezegd, de boel bij elkaar houden, maar enorm traag groeien: ongeveer 1 inch (2,5 cm) per 100 jaar. Bovendien is het bijzonder kwetsbaar spul. Geen onterechte waarschuwing dus, wat mij betreft.

De rondleiding bracht ons op verrassende plaatsen die gelukkig niet al te massaal bezocht worden, bijvoorbeeld deze dubbele arch:


Klik hier voor een vergroting

Hoewel het gebied waar je doorheen navigeerde behoorlijk afwisselend was, moest je regelmatig klauteren om je weg te kunnen vervolgen. Onderweg vertelde de ranger af en toe een interessant verhaal, niet alleen over arches, maar ook over bijvoorbeeld de ecologie in ‘potholes’. De tour was voor ons prima te doen, maar dat kwam ook door de matige temperaturen momenteel in Arches met zo’n 25 graden heb je het wel gehad, minder heet dan normaal (en dan de vorige keer) en daarmee prima voor zo’n wandeling. Nog maar een mooi plaatje van een punt waar je tijdens de wandeling langs kwam:


Klik hier voor een vergroting

Gelukkig werd de tour nog een klein beetje verlengd met een bezoekje aan Surprise Arch, waardoor we pas rond kwart over twaalf teug waren bij de auto. Hierna reden we terug naar Moab, waar Janneke ons inmiddels zat op te wachten. Na de lunch reden we met z’n drieën terug naar Arches, waar we geen echte wandelingen meer hebben gedaan, maar wel een groot deel van het park hebben gezien in sneltreinvaart: vanaf de parkeerplaatsen langs de weg en korte stukjes lopen daarvandaan. Dat leverde onder andere het volgende uitzicht op, bij Park Avenue:


Klik hier voor een vergroting

Na nog een flink aantal andere uitzichten (onder andere Balanced Rock, Garden of Eden, Windows) kon een bezoekje aan Delicate Arch, de beroemdste arch van Utah, toch echt niet ontbreken. We zijn er niet helemaal naartoe gelopen, maar hebben van genoten van het uitzicht vanaf het viewpoint (met gratis vreemde lucht):


Klik hier voor een vergroting

Tenslotte lieten we Janneke nog het beginpunt van de wandeling door Fiery Furnace zien, wat we zelf ook wel leuk vonden om weer te zien bij heel ander licht. Daarna was het tijd om een hapje te gaan eten en hebben we ons naar Moab gesneld. Morgen gaan we Canyonlands bezoeken, en dan wel het Island in the Sky-district.

3 reacties


  1. Gave tour, die Fiery Furnace :-) ziet er heel mooi uit! En volgens mij wordt de groothoeklens ook goed gebruikt ;-)


  2. Prachtige foto’s weer!


  3. Geweldig zeg. Ziet er prachtig uit. Natuur is overweldigend zie je maar weer.
    Jullie mannen hebben dus lekker geklauterd.:)

Reacties zijn gesloten.