Smoke on the Water

Vrijdag 29 mei:

Het reisdoel van vandaag was het bekijken van de noordelijke uithoek van Yellowstone: Mammoth Hot Springs. Omdat er werkzaamheden zijn aan de weg tussen Norris en Mammoth, waarbij de vertraging op kon lopen tot een halfuur, wilden we deze route vandaag al doen. Dit omdat het in het weekend wellicht nog drukker wordt. We besloten om na ons bezoek aan Mammoth direct de noordelijke helft van de Grand Loop Road helemaal te rijden, via Tower-Roosevelt en Canyon naar Norris.

Voordat we bij de wegwerkzaamheden aankwamen liepen we echter al enige vertraging op: bisons zijn hier ‘king of the road’, en als zij zin hebben om voor een auto stil te gaan staan, dan gáán ze ook voor een auto stilstaan. Helaas was het niet de onze, dat had wel een mooi uitzicht opgeleverd! Daarna kwamen we echt in de zeven mijl lange werkzaamheden (weg volledig opgebroken, maar één rijstrook beschikbaar) en we hebben inderdaad wel bijna een half uur vertraging opgelopen. Voor ons gevoel vlogen we echter door de bouwput heen, hierbij geholpen door de meditatieve klanken van Smoke on the Water (hoe toepasselijk). Overigens hebben we ook vandaag in de natuur weer veel kleuren gezien, maar diep-paars was er volgens mij geen van.

Aangekomen bij Mammoth Hot Springs besloten we eerst het Lower Terraces Area te gaan bekijken, een gebied waar je over boardwalks tussen de heetwaterbronnen en de door die bronnen gevormde terrassen loopt. Eén van die terrassen is Palette Spring:


Klik hier voor een vergroting

Hierna verhuisden we naar de Upper Terraces Area, die we deels met de auto en deels te voet verkenden. Op de eerste parkeerplaats die we daar aandeden was waarschijnlijk onlangs een nieuwe bron onstaan; er was een stukje afgezet met pylonen en een lint, waarachter stomend water uit de aarde kwam. Daar in de buurt troffen we onder andere dit fraaie plaatje aan:


Klik hier voor een vergroting

Na de Terraces reden we door naar het bezoekerscentrum in Mammoth Hot Springs. Toen we daar weer wegreden kwam er een flink aantal elken aan, die het prachtig onderhouden gras midden in het ‘plaatsje’ kennelijk erg lekker vonden en die zich daaraan tegoed wilden doen. Zo lag er een flinke groep wildlife lekker te grazen en te luieren midden in Mammoth Hot Springs…

Het vervolg van de route voerde ons oostwaarts, richting Tower-Roosevelt. Onderweg zijn we onder andere gestopt bij de Undine Falls, en bij de Petrified Tree:


Klik hier voor een vergroting

Geen idee hoe het kan dat er in zo’n gebied maar één boomstam blijft staan die de kans krijgt om te verstenen, en dat alle andere kennelijk zijn vergaan. Er staat nu dan ook niet voor niets een hek omheen…

Na verdere stops bij onder andere Tower Falls en de route via de Dunraven Pass, kwamen we in de buurt van Norris uit bij Artists Paintpots. Een korte wandeling bracht ons hier bij een prachtig gebied, wat er in het mooie licht van de late middag bijzonder bij lag. Er verdampt hier in elk geval een hoop water:


Klik hier voor een vergroting

In hetzelfde gebied bevindt zich onder andere het onderstaande enthousiaste bronnetje, dat (vermoedelijk) naar de naam Flash Spring luistert… Eens in de zoveel tijd (ongeveer elke paar minuten) ging hij heel eventjes behoorlijk ruig tekeer:


Klik hier voor een vergroting

Na het bezoek aan Artists Paintpots was het de hoogste tijd om terug te keren naar ons hotel in West Yellowstone om de magen tevreden te stellen. Gelukkig kan ik de volgende slotzin nog twee keer schrijven: morgen meer Yellowstone!

2 reacties


  1. Die een na laatste foto…… wat prachtig, zoveel moois wat jullie zien. Vergeet niet terug te komen!

Reacties zijn gesloten.