Maandag 18 juli: Tien muggen in één klap.

Na een goede nacht slaap – het adres met de meest karige voorzieningen tot nu toe heeft wel de beste bedden! – begonnen we onze sightseeing tour vandaag in de buurt, namelijk bij de met water gevulde grotten van Grjótagjá. Deze grotten werden vroeger als badplaats gebruikt, maar het water is sinds de vulkanische activiteiten van de nabijgelegen Krafla vanaf 1975 te heet. Dat was binnen ook wel merkbaar! Maar het was een erg indrukwekkende plek om in te kruipen. Het is geen supermooie foto, vanwege de beperkte hoeveelheid licht, maar wel een bijzonder plaatje:


Klik hier voor een vergroting

Onze volgende stop was Dimmuborgir, wat ‘donkere burchten’ betekent. In het gebied, dat is gevuld met lavaformaties, hebben we een wandeling van enkele kilometers gemaakt die te boek stond als ‘zwaar’. Onze theorie is echter dat de IJslanders hun klassificatie van wandelingen hebben afgestemd op de in Amerika gebruikte indeling, om zo geen verkeerde verwachtingen te scheppen bij de bezoekers uit de States, waarvan er best een flink aantal hier rondloopt. Met andere woorden: de wandeling was behoorlijk makkelijk… Maar gelukkig wel heel erg mooi!


Klik hier voor een vergroting

Het eind van de wandeling luidde het begin van lunchtijd in, wat we een paar kilometer verderop op een soort schiereilandje in het Mývatn hebben genoten. Hier hebben we ook een (heel) klein stukje heen-en-weer gelopen, want het was erg mooi gelegen!


Klik hier voor een vergroting

Met goedgevulde magen trokken we verder zuidwaarts, in de richting van Skútustaðir. Hier bevinden zich enkele pseudokraters; dat zijn door een uitbarsting met lava bedekte meren, waarin het water vervolgens verdampt maar niet kan ontsnappen. Uiteindelijk baant de stoom zich toch een weg naar buiten en laat zo een kratervorm in het landschap achter.


Klik hier voor een vergroting

Jammer genoeg maakte het Mývatn (IJslands voor ‘Muggenmeer’) haar naam op deze locatie meer dan waar. De muggen steken weliswaar niet, maar zijn wel op zeer irritante wijze (en in groten getale!) aanwezig… Toch was het wel weer bevredigend om met één klap tien van die muggen te grazen te nemen! Een grondige uitklopbeurt van tassen en kleding later stapten we weer in de auto, om ons rondje om het meer af te ronden. Hierna reden we door naar het explosiekratermeer Viti, dat ontstaan is in 1724 en nu deels gevuld is met blauwgroen water.

De laatste stop van de dag waren de solfatorenvelden van Námaskarð. Een prachtig kleurrijk gebied waar we ook weer fanatiek hebben kunnen fotograferen! Leuk was dat het gebied heel uitgestrekt en ‘open’ aanvoelde. Voor IJslandse begrippen was het er vrij druk, maar dat was alleen op de parkeerplaats te merken. Wat een heerlijk land is het toch… Hopelijk wordt het nooit ontdekt voor echt massatoerisme. Zal ik dit blog maar verwijderen…??


Klik hier voor een vergroting

Nee hoor, ik blog vrolijk verder!

Al met al hebben we dus een goed gevulde dag gehad, waarmee we het grootste deel van de bezienswaardigheden rondom Mývatn hebben aangedaan. Morgen moeten we op tijd op pad, want we hebben een walvis-kijk-tour geboekt. Hopelijk zijn de dieren ons goed gezind en laten ze zich zien (en fotograferen)!

4 gedachten over “Tien muggen in één klap

  1. Joost, ik word met de dag jaloerser! Veel plezier met (hopelijk) walvissen spotten!

  2. Het ziet er geweldig uit! Erg leuk om je verhalen weer te lezen!

    p.s. logisch toch dat muggen niet steken? ze bijten namelijk ;).

  3. Ziet er echt heel mooi uit allemaal, Joost! Hoop voor jullie dat de walvissen in een goede bui en ook nieuwsgierig naar jullie waren. Nog een mooie reis verder! 🙂

Reacties zijn gesloten.