Dinsdag 19 juli: Ten o’clock! Three o’clock! Eight o’clock!

Vandaag begon onze dag al vroeg, want we moesten op tijd in Húsavík zijn voor de drie uur durende whale watching tour. De heenreis verliep behoorlijk mistig – voor het eerst sinds we hier zijn – dus we waren een beetje bang dat er op het water weinig te zien zou zijn. Aangekomen in Húsavík bleek het daar echter niet mistig, maar alleen volledig bewolkt. Volgens de dame die de omroepen op het schip deed (naast wat info gaf ze aan waar we moesten kijken als er een walvis gezien werd) bleek dat echter gunstig te zijn, omdat het contrast tussen de walvissen en de lucht dan maakt dat ze makkelijker te zien zouden zijn. Hebben we dus een keer een dag ‘slecht’ (?) weer, pakt het alsnog in ons voordeel uit… Overigens hebben we die bewolking helemaal niet nodig gehad om een walvis goed te kunnen zien!

Toen alle passagiers op de boot zich in flinke, waterdichte pakken hadden gehesen, konden we om stipt tien uur uitvaren. Naast dat we kennelijk dus geluk hadden met de bewolking, was ook de rest van het weer ons goed gezind: er stond nauwelijks wind en het water was extreem kalm. Gelukkig hebben we onderweg twee walvissen mogen zien: eerst een enkele keer een dwergvinvis (minke whale), daarna een bultrug (humpback). Die laatste vond ons, en de boot met wie we effectief samen opvoeren, vandaag kennelijk erg aardig en/of interessant, want we zijn denk ik wel zo’n anderhalf uur bij die bultrug in de buurt geweest, en hij liet zich ook vaak zien!


Klik hier voor een vergroting

Als een walvis boven water komt om te ademen, is hij vaak een paar keer kort achter elkaar boven water te zien. De laatste keer uit zo’n ‘reeks’ zie je ook de vin uit het water komen, wat een teken is dat hij weer dieper de zee induikt. Dan duurt het meestal zo’n drie tot tien minuten voordat hij weer een paar keer boven water komt.


Klik hier voor een vergroting

Het was natuurlijk enorm boffen dat deze walvis zich zo vaak, makkelijk en van dichtbij liet zien! Kennelijk had hij zijn eten voor de dag al wel zo’n beetje verzameld en gegeten, en had hij zin in wat beweging. Het was dus echt de vraag of de boten met de walvis meevoeren, of de walvis met de boten…


Klik hier voor een vergroting

Wel is het erg moeilijk om een goede foto van een walvis te maken. Zo’n 550 foto’s verder (!), heb ik er slechts een handjevol die redelijk tot goed gelukt zijn, en eerlijk gezegd komen die allemaal uit één serie ‘continuous shots’. Niet geheel verrassend is dat de serie die je hier ziet… Oh, en je kunt het wel vergeten om de kop op een foto te zetten, want daarvoor reageer je sowieso altijd te laat (ik in elk geval wel).

Na zo’n twee uur tussen de walvissen te hebben rondgevaren, was het tijd om terug te keren naar de haven van Húsavík. Overigens ligt er vlakbij ook een eiland, dat ook wel het ‘puffin island’ genoemd wordt, omdat er daar enorm veel papegaaiduikers wonen. Dat was, zeker tijdens de heen- en terugtocht met de boot, ook wel heel goed te zien!


Klik hier voor een vergroting

Terug aan de wal hebben we geluncht en nog een klein rondje door het centrumpje gelopen, waarbij we onder andere het mooie kerkje hebben bekeken. Daarna gingen we weer op pad. De terugreis verliep met een mooie omweg, namelijk via de kop van het schiereiland Tjörnes. Daarna lieten we ons afzakken via de leuke, bochtige en soms smalle 4wd-route (F)862 om uit te komen bij de watervallen Dettifoss en Selfoss. Hoewel we vrij gaar waren van de dag hebben we hier nog een stukje naar beide watervallen gelopen en genoten van het uitzicht. De volgende foto is bij de Selfoss genomen:


Klik hier voor een vergroting

Op de terugreis zijn we gestopt bij de pizzeria waar we eergisteren al kennis mee hadden gemaakt, en met gevulde magen hebben we, op weg terug naar onze hut, nog even de auto volgetankt. Morgen gaan we namelijk weer via een hooglandenroute (route F26) terug naar het zuidelijk deel van IJsland en aan die taak dient men natuurlijk met volle tank te beginnen. Morgen wordt dus voornamelijk een reisdag, maar wel een spectaculaire. Ik ben benieuwd!

Een gedachte over “Ten o’clock! Three o’clock! Eight o’clock!

Reacties zijn gesloten.