Vrijdag 22 juli: Meer ijsbergenmeer!

Op de rol voor vandaag stond een rit vanuit het hotel richting het oosten, met als einddoel het ijsbergenmeer Jökulsárlón. Onderweg kwamen we natuurlijk ook al genoeg moois tegen; onder andere een zwarte, kale vlakte en dreigende wolken die zich rondom bergtoppen hadden genesteld. Na een stop met uitzicht over twee uitlopers van een gletsjer, parkeerden we de auto ergens om een smal dal te bewonderen. Daar was echter ook aardig wat aan vogels te zien, en hoewel ik er helemaal niets van af weet, vind ik het wel leuk om ze te (proberen te) fotograferen, zeker als het resultaat er mag zijn:


Klik hier voor een vergroting

Verderop langs de route lagen wat schapen te luieren op een prachtige plek (die weten natuurlijk waar ze moeten zijn!), ook hier weer met een uitloper van een gletsjer op de achtergrond:


Klik hier voor een vergroting

Voordat we bij het meest bekende ijsbergenmeer aankwamen, reden we eerst langs zijn kleine broertje: Fjallsárlón. Dat was een prachtige plek, waar we al een flinke tijd hebben rondgekeken en genoten. Bovendien was het inmiddels zowaar lekker weer geworden, waardoor we nog wat rustiger aan deden…


Klik hier voor een vergroting

Maar natuurlijk moesten we daarna door naar de grote variant: Jökulsárlón. Ook dit was zeker geen straf te noemen! We hebben dan ook zeker niet geprobeerd om haast te maken…


Klik hier voor een vergroting

Tussen de vele ijsschotsen drijven af en toe bijzondere exemplaren:


Klik hier voor een vergroting

Uiteindelijk werd het langzaamaan tijd om terug te keren, zeker aangezien we nog wat boodschappen wilden doen en supermarkten nu eenmaal redelijk dun gezaaid zijn in dit land. Bij een verrassend goede fastfoodtent hebben we direct ook nog wat eten naar binnen gewerkt, waarna we op een picknicktafel achter het hotel zijn beland, om met uitzicht op het zwarte strand en de mooie bergen – nog steeds of alweer in donkere wolken gehuld – twee biertjes tot ons te nemen. Wat is het leven toch vervelend… Maar niet nu hier in IJsland!!

4 gedachten over “Meer ijsbergenmeer!

 1. Joost, Wat een geweldige foto’s heb je weer gemaakt. We genieten er – samen met je verhaal – elke dag van. Fijn trouwens dat het weer opgeklaard is. Dat geeft ook weer foto’s met van die prachtige wolkenluchten. Die vogel is trouwens een wulp. Veel plezier vandaag en groetjes aan Edo, Wim

 2. Wat een prachtige ijsbergmeren! We vinden het erg leuk dat wij elke morgen een boeiend verslag met mooie foto’s ontvangen, waardoor we jullie reis op de voet kunnen volgen.
  Gelukkig hebben jullie over het algemeen goed weer gehad, dat is ook aan de foto’s wel te zien.

  Hartelijk groeten, ook aan Edo, en nog veel plezier,

  Henny en Harry van Kemseke

 3. Ik ben groot fan van (lees: stikjaloers op) de foto met die wulp! Maar dat ijsmeer alleen is al reden genoeg voor een IJslandvakantie. Gaat gebeuren, ooit…

 4. Gaaf hè dat meer!!! Ik heb het noorden van IJsland trouwens op mijn Bucket list gezet.

  Fijne reis nog verder!

  Groetjes,
  Marjan

Reacties zijn gesloten.