Van Rockies naar rook

Van Rockies naar rook

Dinsdag 5 september.

Na een uiterst aangenaam verblijf van zo’n tweeënhalve week in de Rocky Mountains, te beginnen bij Grand Teton, is het vandaag voor ons echt afgelopen met dit gebergte, want met ons vertrek uit Jasper laten we ook de Rockies achter ons.

De dag van vandaag bracht ons bovenal veel kilometers op het asfalt, aangezien het een tocht van ruim 600 kilometer was om vanuit Jasper naar onze overnachtingsplaats in Lillooet te komen. Veel gestopt hebben onderweg dan ook niet, maar zo nu en dan konden we een uitzichtje toch niet zomaar voorbij laten gaan. Zoals hieronder op route 5, een kleine dertig kilometer ten zuiden van Valemount, kijkend richting het zuidoosten:


Klik hier voor een vergroting

Even voorbij Kamloops moest er ook maar eens geluncht worden, alleen de weg (routes 1 en 97) leverde daar in eerste instantie niet zo veel geschikte punten voor, want we willen natuurlijk wel op een móóie plek lunchen (dat spreekt voor zich). Precies op het moment dat ik van plan was dan maar zomaar een willekeurig zijweggetje in te draaien diende zich het Kamloops Lake Viewpoint aan, voorzien van geheel lunchwaardige parkeerplaats. Een uitzichtje oostwaarts:


Klik hier voor een vergroting

Op bovenstaande foto is wel weer een oude bekende te zien: rook. Maar goed, bosbranden zijn dit jaar in dit gebied nu eenmaal meer dan andere jaren een gegeven en gelukkig voor ons hebben we er na morgen zeker geen last meer van. Overigens, voor diegenen die dachten dat de ‘oude bekende’ waar ik het over had sloeg op de gele kleur in het landschap: jullie hebben natuurlijk ook gelijk…

Verderop langs dezelfde weg, vlak voor Cache Creek, kwamen we nog een oude roesthoop tegen, maar wel een leuke oude roesthoop:


Klik hier voor een vergroting

Niet bepaald de meest enerverende foto voor op een vakantieblog natuurlijk, maar ja, het is vandaag wél een rijdag en daar past een foto van een aantal auto’s natuurlijk uitstekend bij, verroest of niet…

Ten noorden van Cache Creek draaien we route 99 op, die verder richting het westen de Sea-to-Sky Highway wordt – maar zo ver rijden we vandaag nog niet. Hoe dichter we onze eindbestemming naderden, hoe smaller het dal werd waarin we reden. Zo’n 15 kilometer voor Lillooet stopten we nog even om kort om ons heen te kijken.


Klik hier voor een vergroting

Inmiddels zitten we in ons erg basic, maar bijzonder goede (ruime en brandschone) motel en hebben we een heerlijk hapje gegeten bij de lokale Griek-slash-Italiaan. Morgen moeten we ook nog een aardig stukje rijden, maar we hebben dan wel ruim de tijd voor sightseeing onderweg. We vervolgen dan onze weg via route 99 – de Sea-to-Sky Highway – en nemen even ten noordwesten van Vancouver de veerboot naar Vancouver Island.

Reageren is niet mogelijk.